Sporting – FC Jazz 1-3 (0-1)

Hieno kesäinen tapahtuma

Otsikon tavoin kuvaili FC Jazzin päävalmentaja Matti Santahuhta Sporting Kristinan ja FC Jazzin kohtaamista taistelun tauottua Lapväärtin River Groundilla sunnuntai-iltana. Sitä se toden totta oli, sillä joukkueet tarjosivat yleisölle hienon ja viihdyttävän kamppailun. Valitettavasti kaikki kolme pistettä matkasivat Jazzin mukana Poriin, mutta Sportingin ei todellakaan tarvitse tunkea päätään pensaaseen, sen esityksessä oli kuitenkin paljon hyvää.

Upea kesäsää oli houkutellut paikalle mukavasti yleisöä seuraamaan Sportingin edustusjoukkueen toista kotiottelua sunnuntaina Lapväärtin kentälle. Vastustaja FC Jazz kuuluu ehdottomasti sarjan kovimpiin ja sen avauskokoonpanolla on yli 300 Veikkausliigaottelua vyöllä. Se on kova luku ja osoitus siitä kuinka kova vastus Sportingilla sunnuntaina oli. Se on myös osoitus siitä, kuinka kova Sporting on, kun se pääsee kohtaamaan tällaisia joukkueita. Hienoa, että yleisö oli huomannut tämän ja palkitsi joukkueen saapumalla runsaslukuisesti tukemaan omiaan.

Ensimmäinen puoliaika lähti käyntiin vauhdikkaasti ja sen ensi tahteja soitteli kotijoukkue Sporting, joka tuli otteluun todella vahvasti. Ennakkoluuloton asenne ja pyrkimys pelata olivat ilahduttavaa katseltavaa ottelun alussa. Ottelun alkuminuuteilla ensimmäinen paikka pelattiin Julian Tarvollille oikeaan laitaan. Hänen ratkaisuaan pääsivät kuitenkin Jazz- puolustus ja maalivahti Lauri Pirhonen häiritsemään. Jakson edetessä vierailija FC Jazz pääsi paremmin peliin mukaan ja sen pelin rakentelu alkoi toimia tehokkaammin. Se sai luotua muutamia vaarallisia tilanteita, jotka Gaston Brambatti maalissa ja Sporting puolustus kuitenkin selvittivät. Puolen tunnin kohdalla Gaston avasi pitkällä avauksella pallon kärkeen Sekou Konatelle, joka viipyilemättä lähetti kuudentoista rajalta pallon roikkuna kohti Jazz maalin takakulmaa. Tämä yritys päätyi kuitenkin ohi maalin ja vastassa ollut Jazz-häkkäri Pirhonen selvisi säikähdyksellä. 39 minuuttia oli ottelua pelattu, kun Jazz siirtyi 0-1 johtoon. Maalin tekijänä Samu-Petteri Mäkelä, joka seurasi Teemu Vihtilän laukauksesta tulleen reboundin ja siirsi joukkueensa johtoon. Maalia edelsi tilanne, jossa Sportingin puolustaja Miroslav Rajkovic katkaisi Jazzin läpisyöttöyrityksen ensin erinomaisesti. Tämän jälkeen Miro pyrki pelaamaan pallon nopeasti Sporting hyökkääjälle lähtiessä itse tukemaan tilannetta, vaikka oikealla laidalla olisi ollut niin sanottu helpompi vaihtoehto ja kaksi punapaitaa vapaana. Palloa ei kuitenkaan Sporting hyökkäyksessä tavoitettu, vaan se pelattiin Jazz puolustuksesta nopeasti omille hyökkääjille Rajkovicin ollessa omalta tontiltaan hetkellisesti poissa. Tämän jälkeen pallo pelattiin boksiin, jossa Jazzin Teemu Vihtilä pääsi kääntymään ja ampumaan. Tämän Gaston vielä torjui, mutta paluupallo oli hänellekin liikaa. Jakson lopussa Vihtilä osui vielä tolppaan. Tauolle kuitenkin vierailijoiden maalin johdossa ja peliesityksen puolesta kaikki näytti tässä vaiheessa vielä toiveikkaalta.

Murhaava jakson alku

Toisen puoliajan alku oli FC Jazzin hallintaa ja siinä nähtiin myös ottelun ratkaisu. Ensin Samu-Petteri Mäkelä siirsi vierailijat 0-2 johtoon Teemu Vihtilän toimiessa jälleen alustajana. Vihtilä sai pallon rangaistusalueen sisäpuolella ja malttoi siirtää pallon vielä vierelleen Mäkelälle, joka hoiti viimeistelyn. Varsinaisen näkyvästi ei tämä kaksikko toiminut, vaan koko Jazzin joukkue oli tasainen ryhmä. Vihtiläkään ei keskikentällä mikään näkyvä työhevonen ollut, mutta kun ottelu ratkaistiin, nämä herrat astuivat esiin vastaten tehoista. FC Jazzin 0-3 maalista vastasi Einari Kurittu rangaistuspotkusta, jota edelsi Joakim Grannaksen rike. Holtiton taklaus oli tuomarin näkemys asiasta. Itse rangaistuspotkussa Gaston oli hyvin mukana, mutta ei voinut kovalle laukaukselle mitään, niin kuin ei kahdelle ensimmäisellekään. Gastonilta sunnuntaina vahva peli, vaikka kolme kertaa pallon verkostaan joutuikin kaivamaan.

57 minuttia kellossa, 0-3 taulussa ja banaani otsassa. Tässä vaiheessa moni luuli, että peli on täysin taputeltu, mutta se oli kaikkea muuta. Kaksi minuuttia 0-3 maalista ja Sportin aloitti kirinsä. Pallo pelattiin rangaistusalueen rajalle vasemmalle reunalle Sekou Konatelle, joka lähetti loistavan kierteisen laukauksen aivan oikeaan takayläkulmaan. Tämän Jazzin maalissa hienosti pelannut Pirhonen vielä torjui, mutta paikalle ryntäsi ensimmäisenä kotijoukkueen Peter Grannas ja sytytti toivon soihdun kotijoukkueen leirissä. Tämän maalin myötä ottelu sai aivan uuden kuvan ja kotijoukkue aloitti vimmatun kirin. Toista maalia se ei vaan valitettavasti saanut aikaiseksi, jolloin olisi porilaisten kanttia päästy koettelemaan toden teolla. Paikkoja oli. Parhaat niistä avautuivat Julian Tarvollille, vaihdosta sisään tulleelle Leonid Grinesille ja kirivaiheessa ylösnostetulle Anthony Hannukselle, jolla oli se kaikkein makein paikka. Nämä kaikki tilanteet Jazz ja Pirhonen maalissa kestivät ja loppunumerot Lapväärtissä siis 1-3.

FC Jazzin päävalmentaja Matti Santahuhta kommentoi voittoa seuraavasti.

Hieno kesäinen tapahtuma. Saadaan olla kyllä helvetin tyytyväisiä kolmeen pisteeseen. Sporting tuli todella vahvasti tuon toisen jakson lopun ja heillä oli kyllä loistavia paikkoja. Toisen jakson alku oli meiltä tosi vahva, siinä pelasimme hyvin.

Matti Santahuhta

Ottelun viihdearvo oli hyvä, ainoastaan pisteet kotijoukkueen sarakkeeseen jäivät saavuttamatta. Peliesityksessä Sporting ei tosiaankaan jäänyt jalkoihin, vaan haastoi FC Jazzin hienosti. Ehkä Jazz totuuden nimessä pystyi paremmin tilanteita luomaan ja se kolisutteli maalirautojakin kahdesti ja näin ollen jossain määrin ansaitsi voittonsa, mutta jotain Sportingillekin ei olisi kyllä maailman suurimpia vääryyksiä ollut. Matka jatkuu ensi lauantaina Poriin MuSan vieraaksi ja sanomattakin on selvää, mikä on ottelun merkitys. Nyt tarvitaan pisteitä.

Kolmen perunapussin pelaaja

Alex Mäkiharju. Vahvoja ja luovia suorituksia pallon kanssa. Hienoja pieniä oivalluksia ja osoituksia tekniikasta ja peliälystä. Iloinen ilme pelissä ja nauttiminen pelistä. Ehjä suoritus ja todella vähän harhasyöttöjä. Alex jatkoi hyviä esityksiään.

Kahden perunapussin pelaaja

Peter Grannas. Sytytti joukkueensa kavennusmaalillaan. Varsinkin kirivaiheessa oli näkyvä. Ensimmäisellä jaksolla PG oli liian vähän pallossa, mutta toisella astui kuvaan ryhmityksen muuttuessa vaihtojen myötä.

Yhden perunapussin pelaaja

Sekou Konate. Jälleen yllättävän vaikeata valita kolmea parasta. Toisaalta se on myös hyvä merkki, sillä joukkueessa oli tappiosta huolimatta useita hyvin pelanneita. Jälleen kerran Seku oli pirteä ja otteista näki, että haluja näyttää entistä seuraa vastaan kyllä oli. Yritystä ja liikettä riitti, tehot tosin jäivät puuttumaan. Alusti Sportingin ainokaisen.