Sporting-Kiisto 0-5 (0-1)

Sportings hemmapremiär för säsongen kunde inte ha börjar tuffare. För motståndet stod Kiisto som imponerat under försäsongen och vann sin seriepremiär med hela 6-0.

Sporting ställde nästan upp med samma lag som mot Sundom senast, endast Jari Hietikko kom in på Jesper Råtts plats som satt inne i det militära.

Direkt i matchstarten tog Kiisto tag i taktpinnen och skruvade upp ett sådant tempo som helt enkelt var för högt för Sporting. Kiisto var starkare, snabbare och skickligare. Planen i Lappfjärd, som var ett mellanting mellan en sandplan, beachen på camping och gräs var svårspelad, men Kiisto visade att är man skicklig kan man också bemästra svårspelade planer.

Sporting hade stora problem att få igång ett eget spel i den hårda Kiisto-pressen. Kiisto fick också utdelning redan i den 10nde minuter då Lauri Karri nickade in en hörna via en Sporting-spelare.

Ett tag efter ledningsmålet hittade Sporting sina positioner bättre och man kom in matchtempot. Kiisto ägde boll men det var inte lika farligt kring Sportingsmålet. Dock ska det sägas att Sporting inte hade mycket eget spel, men några halvlägen skapades.

Till paus gick man med en 1-0 ledning för Kiisto. I början av andra halvlek hade Sporting sin bästa period i matchen och med lite flyt kunde fått in en kvittering. Även om Kiisto fortfarande hade taktpinnen så jobbade sig Sporting in i matchen. Därför kändes det extra tungt när Kiisto punkterade matchen med ett drömmål. Kiistospelaren drog till med ett volleyskott rakt upp i nättaket.

Efter det kom 3-0 målet ganska snabbt och matchen var över. Tillslut kom också fyran och femman. Slutresultaten skrevs till 5-0 vilket är ganska rättvisande över nivåskillnaderna mellan lagen. Kiisto är bara så mycket bättre än Sporting i dagsläget. Den fysisk, teknik och inställning Kiisto visade upp skulle nog vara ett väldigt bra lag i division 2 som man också visat i träningsmatcherna genom att vinna mot VIFK och kryssa mot Kraft.

Sporting får ta denna match som en läropeng och många av de unga spelarna fick lära sig hur hårda man måste vara om man ska vara med och utmana i serietoppen.

Positivt är också att man i andra halvlek skapade 3-4 riktigt bra lägen. Ali Sultan (som gjorde ett piggt inhopp) frispelade Julian Tarvoll minst 2 gånger. Denna gång ville sig bollen inte i mål för Julian som normalt sätter minst 1 eller 2 i liknanden lägen. Julian berövades också på ett mål efter en riktigt snygg lobb från cirka 35 meter som tog i ribbans underkant och studsade in i mål och sedan ut igen.

Linjedomaren stod och sov och enligt publiken bakom mål var bollen solklart i mål. Tur denna gång var att det inte spelade någon roll för hur poängen skulle fördelas. Matchen var redan avgjord och Kiisto visade en sådan klass så det skulle förvåna mig om man inte står som seriesegrare i höst.

Överlag var matchen hård, rättvis och spelades i god anda. En debutant som anammade detta var Elias Rantala som stod för ett piggt inhopp. Det är en fröjd att se Elias inställning och han vann flera närkamper mot flera storlekar större Kiisto-spelare.

Nästa match för Sporting blir hemmamatchen mot Lapuan Virkiä den 19nde maj eftersom planerna i Esse inte är i spelskick och den matchen flyttas till slutet av juni.

Matchens stjärnor:

*** Domaren Mikko Juusola stod för en nästan prickfri insats. Han tillät hårt spel, men rättvist. Han kommunicerade och lyssnade på spelarna vilket de allra flesta domare på denna nivå  inte klarar av. Juusola var klar, tydlig och konsekvent i sin linje.