Sporting – Lapuan Virkiä 4-3 (0-1)

Sporting tog en viktig seger mot Virkiä efter en katastrofal första halvlek.
Läget inför matchen var att båda lagen hade 1 poäng var och båda lagen jagade sin första seger. Denna gång var det Sporting som drog det längsta strået men det satt hårt åt.

Matchinledningen var Virkiäs som satte hård press på Sporting som ofta satte sig själva i bekymmer. Man försökte med ett kortpassningsspel som man inte behärskade på det svåra underlaget. Virkiäs press fungerade och de vann ofta boll högt upp i banan och skapade en hel del lägen som kunde resulterat i mål.

Resultat kom också efter en fin prestation av Virkiäs Jussi Laapio i den 40nde minuten, Laapio som spelat en evighet i Virkiäs representationslag och alltid gör en massa mål. Så också denna gång. Han vann bollen på mittplan, slog en tunnel på en Sportingspelare och drog till en kanon från 20 meter som var otagbar.

Resultatet var mer än rättvist och kunde varit större. Sportings bästa chans hade Julian Tarvoll som hade bra skottläge men bollen studsade upp just när Julian skulle avsluta och skottet seglade högt över.

I paus krävdes mer kämparglöd och vilja att vinna matchen av Sportings tränare. Samtidigt ändrade man spelsätt till mer rätlinjigt och enklare. Under försäsongen på konstgräs har Sporting visat upp ett fint kortpassningsspel, men planen i Lappfjärd har detta visat sig omöjlig för Sporting att bemästra.

Resultat från det ändrade spelsättet skulle komma men först skulle Virkiä utöka till 2-0 efter ett friläge genom Kasper Unkuri i den 50nde matchminuten. Efter detta vaknade Sporting och fick igång sitt närkampsspel. Och det förlösande målet som gav en rejäl dos med självförtroende kom efter ett lång inkast av Alex Mäkiharju!? som Anthony Hannus nickskarvade mot mål och via en Virkiä försvares ben i en båge över målvakten.

Detta var väckarklockan som Sporting behövde. Man kunde se att efter storförlusten mot Kiisto och en längre matchpaus hade Sporting svårt med självförtroendet och att komma in i matchen men efter målet svängde allt.

Bara 3 minuter senare var Julian Tarvoll starkast på en hörna och nickade starkt in bollen på första stolpen efter en hörna av Peter Grannas och resultatet var 2-2. Och igen 6 minuter efter kvitteringen fick Sporting en frispark och igen slog Grannas in en fin boll i boxen där Anthony Hannus nådde högst och nickade in bollen från backstolpen. Och Sporting hade vänt 0-2 underläge till 3-2 ledning på 9 minuter.

Efter ledningsmålet kom Virkiä igång igen och Sporting sjönk aningen för långt ner i banan.  Det är aldrig lätt att bevaka en ledning, speciellt inte när man jagar säsongens första vinst.

Nervositeten resulterade i att Sporting tog en onödig frispark emot sig vid kanten och det skulle straffa sig. En Virkiäspelare nådde högst på inlägget och nickade starkt in bollen i mål i den 78nde minuten.

Efter detta stod matchen och vägde, båda lagen jagade ett vinstmål.  I den 90nde matchminuten fick hemmalaget en hörna och igen slog Peter Grannas den mot första stolpen där Tarvoll kom med en sån kraft och ett sådant häng som Cristiano Ronaldo skulle vara stolt över och smällde in bollen i mål med huvudet.

Efter det  orkade inte Virkiä skapa mer utan var ett slaget lag, Sporting hade också chans på ett 5te mål då Theo Granfors pressade bra och vann bollen som resulterade i ett friläge. Dock placerade Theo bollen tätt förbi stolpen.

Sporting vann alltså 4-3 och tog 3 viktiga poäng och viktigast av allt, så kunde man se hur självförtroendet steg. Matchen var inte välspelad, men poängen är det som räknas och publiken fick i alla fall se spänning. Och som gammal mittback kan man inte vara annat än nöjd när vi gör 4 mål på fasta situationer och nickmål i äkta Stoke-anda

Personligen vill jag rikta ett tack till alla supportrat som grattat mig för vår nyfödda dotter och speciellt mina fantastiska lagkamrater som hade köpt champagne som vi skålade med efter matchen. Det betyder väldigt mycket.