Sundom IF – Sporting Kristina

Sundom IF –  Sporting Kristina

Sporting inledde årets Division 3 match mot Sundom i Fenniahallen. För Sporting har försäsongen varit tudelad. Träningsmängden har varit minimal och få spelare på träningarna men träningsmatcher har ändå slutat med bra resultat. Enda förlusten var mot just dagens motstånd Sundom.

Sporting hade sitt bästa manskap på plan förutom Alex Mäkiharju som lider av en revbensfraktur.

Mika Kaarre

Jona Leppänen – Tony Lehto – Anthony Hannus – Jesper Råtts

Jim-Mattfolk – Johan Hannus – Theo Granfors – Jim Mattila

Peter Grannas
Julian Tarvoll (C)

Inbytta: Jari Hietikko, Noah Lankoski och Ali Sultan

Matchen inleddes försiktigt från Sporting och Sundom var det bollförande laget. Dock försvarade Sporting bra och Sundom kom endast till några halvchanser. Trots att Sporting hade svårigheter att få igång något eget spel så skapade man det två hetaste chanserna. Den första skulle redan nu kunnat fastställas som årets mål.  Peter Grannas kom loss på kanten och slog ett inlägg åt Julian Tarvoll som gjorde en så teknisk ren bicykleta-spark som till och med Zlatan skulle varit stolt över. Bollen for iväg stenhårt men tyvärr centimetrar på fel sida stolpen.

Den andra chansen kom på en fast situation där bollen målvakten lämnade retur och Anthony Hannus var först på bollen men tyvärr gick skotten rakt på den liggande målvakten. Minuter senare kom kallduschen. Sundom hade hörna och Sporting vann första bollen men andra bollen rensade man bakåt istället för framåt och Sundoms Jan Virtanen hade enkelt läge att sätta bollen i mål.

Till halvtidsvila gick vi då i Sundomledning. Premiärnerverna lyste igenom för Sporting som hade problem att få igång sitt eget passningsspel. En förklaring till detta kan vara att Sporting ställde upp med ett väldigt ungt och orutinerat lag med fyra spelare i öppningen födda 1997 och tre födda 1996. En annan förklaring är också att laget saknade Alex Mäkiharju som dominerat på mittfältet under försäsongen.

I paus gick snacket ut på att våga mera med bollen och mera aktivt spel. Hittills hade Tarvoll fått stångas ensam på topp mot  3-4 Sundomförsvarare. Men redan i början av andra var nerverna som bort blåsta. Johan Hannus och Theo Granfors började få igång passningsspelet på mittfältet och Jim Mattfolk kom loss flera gånger fint på kanten. Och det började osa hett kring Sundoms mål.

Belöningen kom i den 74de minuten. Johan Hannus fick bollen på egna planhalvan och gav sig ut på en soloräd. Hannus drev upp bollen cirka 50 meter och frispelade Tarvoll på kanten. Och som vi alla vet är Julian fri så är det allt som oftast mål. Denna gång var det inte Julian själv som var målgöraren utan han passade bollen i sidled åt Jim Mattfolk som kom i en perfekt löpning på den bakre stolpen och kunde sätta bollen i tomt mål.

Det sista 15-20 minuterna präglades av Hawaii-fotboll där båda lagen gick för ett segermål och chanser fanns åt båda hållen. Men denna gång uteblev fler mål och slutresultatet var 1-1.

Sett till hela matchen var nog 1 poäng åt båda lagen rättvist där Sundom var det bättre laget i första men där Sporting kom igång i andra halvlek. Spelarna ska ha en eloge att trots en knackig start jobba sig in i matchen och höja sin prestationer när det krävdes.

Poäng borta i premiären är alltid en bra start och höjer självförtroendet i Sportings unga trupp. På Fredag väntar seriefavoriten Kiisto och då gäller det att höja sig ännu en nivå. Kiisto är känt för att vara fysiskt starka så det gäller för Sporting att stå upp fysiskt och visa att man vill utmana.

Sportings 3 stjärnor från matchen:

*** Jim Mattfolk: Mål men också många fina insatser längs sin högra kant. Utmanade och slapp flera gånger förbi sin försvarare till farliga lägen. Var också centimetrar från att avgöra i slutet av matchen.

** Johan Hannus: Lite trög start men när Johan kom igång i andra halvlek fick Sporting igång sitt spel. Kombinerade ofta fint med Theo Granfors och gav sig ut på många fina dribblingsräder.

*Tony Lehto: Första starten i Division 3 sedan 2010 om jag minns rätt. Det syntes inte alls och Tony såg lugn och bekväm ut på sin mittbacksplats.