ÅIFK – Sporting 7-1 (3-0)

Täystyrmäys Turussa. Katseet kohti derbyä

Suurin odotuksin Turkuun matkannut Sporting Kristina joutui pettymään karvaasti lauantaina, kun se sai todellisen selkäsaunan Åbo IFK:lta. Turpaan tuli 7-1 ja vitsit ottelun jälkeen olivat kyllä vähissä. Selittely ja kirjoittelu tuollaisten turpajuhlien jälkeen on raskasta ja turhaa, siksi katseet on käännettävä nopeasti jo tulevaan.

Pisteiden kohtalosta ei tarvinnut Turussa kauaa jännittää. ÅIFK ei hukannut aikaa kuin 12 minuuttia päästäkseen jo 2-0 johtoon. Hyvin pelatut kuviot turkulaisilta ja uninen vieras ei pystynyt omaa maaliaan puolustamaan. Maaleista vastasi Kevin Kauber ja Lucas Gabrielsson. Raskaalla jalalla ja kapealla porukalla touhunnut Sporting Kristina ei missään vaiheessa päässyt peliin mukaan vaan IFK vei ottelua mielin määrin. Jo pitkään jatkunut nuoralla tanssi Sportingin osalta päättyi tähän otteluun ja venyminen kapealla ja puoliksi rikkinäisellä ryhmällä tuli päätepisteeseensä. Jalat ja mieli ei vaan enää vääntäytyneet sille tasolle, jolla pisteistä voitaisiin taistella. Ilmapallosta pääsi niin sanotusti ilmat pihalle. Ihan inhimillistä se onkin. Niin pitkään joukkue on taistellut kapealla rosterilla. Niin ennen puoliaikaa turkulaiset onnistuivat vielä kolmannen kerran. Maalintekijänä avausmaalistakin vastannut Kauber.

Puoliajalla Sporting päätti vaihtaa maalivahti Gaston Brambattin ulos. Näin Gaston saisi hieman huilia, sillä mies kärsii pienestä alaraajavammasta, eikä mitään syytä ollut riskeerata hänen pelikuntoaan tulevaan derbyyn. Näin Simon Sandbergille kauden ensimmäiset minuutit Kakkosessa.

Gaston pelaa torstaina. Haluttiin vaan antaa miehelle huilia ja Simonille yksi puoliaika siihen. 3-0 tilanne ja meillä ei siinä ollut minkäänlaista peliä.

Jorma Huusko

Näin vaihtoa kommentoi valmennuksesta Jorma Huusko.

Toinen puoliaika ehti vanhentua vain kolme minuuttia kun IFK viimeisteli illan neljännen. Maalista vastasi Dardan Sadiku. Muuten hieno pelimies, mutta kuka antaa kenenkään missään koskaan lajissa käyttää pelinumeroa 99? Oikeasti se pitäisi kieltää lailla. No se siitä. Kerran Sportingkin Turussa osui. Tällä kaudella aiemmissakin kohtaamisissa turkulaisia kurittanut Julian Tarvoll osui myös tällä kertaa. Hieno maali Jullelta, jossa hän nousi ilmatilan herraksi jatkamalla päällään selkä maaliin päin pallon verkkoon turkulaisvahdin huitoessa ilmaa. Tässä vaiheessa pelikellossa tunti. Sitten mentiinkin vähän rauhallisemmissa merkeissä aina viimeiselle kympille asti. Siinä sitten kotijoukkue intoutui viimeistelemään vielä kolmesti. Maalintekijöinä Kauber, Sadiku ja kentälle itsensä vaihtanut valmentaja Mikko Hyyrynen, joka siis pääasiassa viilettää liigajoukkue Turun Palloseuran kärjessä. Näin siis Turun Urheilupuiston yläkentän taululle rumat 7-1 lukemat.

Eihän siitä paljon sanottavaa ole. Parempi voitti. Meillä ei ollut liikettä eikä mitään mahdollisuuksia taistella pisteistä.

Näin ottelun kertasi Jorma Huusko.

Sportingin kokoonpano
Brambatti (Sandberg), Lehtola, Paukkonen, Rajkovic, Tarvoll, Stambolija (Lövholm), Landgärds, P.Grannas, Meireles, Grines, Konate

Veikkauksen Mitalit
Kulta Kevin Kauber ÅIFK
Hopea Santeri Peltola ÅIFK
Pronssi Lucas Gabrielsson ÅIFK

Viimeisen derbyn vuoro

Näin sitä on tätäkin kautta potkittu jo niin pitkään, että on viimeisen derbyn aika. Kaksi ensimmäistä ei totisesti jättänyt ketään kylmäksi. Niin kuin kaikki tiedämme Sporting vei ensimmäisen Lapväärtissä ja Kraft oli parempi Närpiössä. Torstaina pelataan taas uudessa paikassa, kun kolmannen kohtaamisen näyttämönä saa luvan toimia Kristiinakenttä. Ennakkoasetelmat ovat joukkueilla varsin erilaiset. Sportingin täytyisi puhaltaa pallonsa taas täyteen ilmaan turkulaisen selkäsaunan jälkeen, että se on valmis kohtaamaan edellisen ottelun suvereenisti hoitaneen Kraftin. Sportingin miehistön vireystila täytyisi saada derbyn vaatimalle tasolle. Latausta ei onneksi tarvitse keinotekoisesti tehdä. Sen tämä ottelu hoitaa itsestään. Nyt tarvitaan vain tuoreita jalkoja ja kirkasta mieltä. Odotukset tätä ottelua kohtaan ovat jälleen tapissa, kun kaksi rakasta verivihollista kohtaavat. Derbyjen hienous on se, että sarjatilanteella ei ole mitään merkitystä vaan tuohon yhteen kovaan ysikymppiseen ratkeaa se kuka on hiekkalaatikon kingi. Sarjassa tilanne on varsin selvä. Kraft johtaa Sportingia 13 pisteen turvin, mutta silläkään ei juuri enää ole pelattavaa muuta kuin hyvä sijoitus. Lohkovoittoon ei ole saumaa, mutta tippumisestakaan ei tarvitse huolehtia. Sportingin sijoitus taas mitä todennäköisimmin on kahdeksas ja sen täytyy jännittää mitä muissa lohkoissa tapahtuu ja toki koittaa kerätä itselleen lisää pisteitä. Tässä ottelussa ei niinkään taistella pelkistä pisteistä vaan asetelmista ja siitä kelle Suupohjan valtikka oikeasti kuuluu. Ottelulehtiseen on turha sarjataulukkoa printata. Kaikki ratkeaa nurmella vain ja ainoastaan tässä ottelussa. Vanhoilla peleillä ei ole mitään merkitystä. Tätä ottelua kukaan ei halua hävitä. Tässä ja nyt ladataan kaikki mitä koneesta löytyy. Näiden joukkueiden ja seurojen välillä on viime vuosina ollut niin paljon parran pärinää, osittain aiheesta ja osittain turhasta, että se luo etukäteislatauksen ottelussa niin katsomossa kuin pelaajissakin aivan äärimmilleen. Tässä olisi helppo käydä kaikki pallopelin latteudet läpi siitä, mitä voittajalta vaaditaan: hyvää pallollista peliä, vähän virheitä, hermokontrollia… sen sijaan on mukavampi keskittyä tunteisiin ja elämykseen, minkä nämä kaksi torstaina tarjoavat. Tässä on turha selittää Sportingin haastavaa tilannetta derbyn alla. Selvitellä kuka on poissa ja kuka paikalla. Kenttä on joka tapauksessa täynnä sotureita ja illasta on tulossa hieno. Nyt vaan kaikki jalkapallon ystävät paikalle kokemaan tämän kauden viimeinen derby.