Bollförbundets direktiv till föreningarna

I början av året startade ett utbrott i Kina av den smittsamma sjukdomen covid-19, som orsakas av ett nytt coronavirus. Epidemisituationen ändras nu snabbt och Bollförbundet har uppdaterat direktiven till föreningarna och lagen.
 
Föreningar och lag rekommenderas nu att inte resa utomlands för turneringar eller matcher. Situationen ändras nu så snabbt att förbud och restriktioner för resor ändras t.o.m. timme för timme, så förutom risken för insjuknande finns risken att hamna i karantän i annat land.

Bollförbundets juniorlandslags resor utomlands till träningslandskamper nu på våren ställs in tillsvidare. Nästa veckas T17-landslagets dubbellandskamper mot Sverige i Eerikkilä är även de inställda. Tidtabeller kan justeras eller ändras om situationen så kräver.

Situationen för juniorlandslagens officiella kvalturneringar (P17, P19, P21, T19) följs upp i samarbete med UEFA. Bl.a. utreds om det är möjligt att flytta turneringarna.

Gällande seniorlandslagens resor följs utvecklingen och såväl inhemska som berörda lands myndigheters direktiv beaktas. 

Gällande Bollförbundets inhemska fotbollsevenemang (landskamper, läger, andra tillfällen och nationella tävlingar) följs utvecklingen noggrant och beslut görs i enlighet med rekommendationer av THL och andra myndigheter.

ALLMÄNNA DIREKTIV

Alla skall beakta vikten av god handhygien vid kontakt med andra personer. Lagledning och domarna uppmanas att undvika att ta varandra i hand i samband med matchtillfällen. Vid lagens egna tillfällen skall varje spelare ha egen dricksflaska, dvs inga gemensamma flaskor. Man skall inte delta i träningar eller matcher om man så har lindrig influensa. För ordnande av matchtillfällen följer Bollförbundet eventuella allmänna direktiv och rekommendationer av myndigheter för publiktillställningar.

Om du misstänker coronavirussmitta, beakta lokala hälsomyndighets och THL:s direktiv för att ta kontakt med hälsovården. Samma gäller om du varit i nära kontakt med coronasmittad person. 

På THL:s sidor finns uppdaterade uppgifter om epidemi-områden. THL:s sidor om coronavirussituationen >>

På utrikesministeriets sidor finns senaste info om resedirektiv. UM:s senaste resemeddelanden >>