Sporting-KPS 6-2 (3-1)

Sporting gjorde en kanoninsats mot ett KPS som hade inlett serien starkt. KPS är känt som ett hårt kämpande och fysiskt lag men trots det vann Sporting de flesta närkamper under matchen. Dock skulle matchen få ett tråkigt slut.

Hur lagen ställde upp och matchstatistik hittar du här:

Utgångsläget för Sporting var ganska bra, Alex Mäkiharju var tillbaka från skadan och resor och bildade mittbackspar med Anthony Hannus.  Dock var Jari Hietikko (skadad) Jim Mattila (examen) och Tony Lehto (skada) frånvarande. Men Sporting kunde ställa upp med en start elva.

Matchinledningen var ganska jämn, båda lagen skapade några bra chanser som kunde resulterat i mål. Det gick att spela bra fotboll på gräsmattan på Kristinaplan  och speciellt Sporting försökte men i början fungerade KPS:s höga press väl och reslutatet blev mycket långbollar från båda lagen, vilket också passade KPS:s spelstil.

KPS skulle också ta ledningen efter en halvtimmes spel fick man en hörna som Sporting endast fick rensat ut till straffområdets kant och Atte Henttu pricksköt hårt in 0-1. Efter ledningsmålet hade KPS bud på 2- 0 ett par gånger men Anthony Hannus räddade 2 skott på mållinjen och Juho Karlsson styrde vaket bort ett par inlägg på backstolpen.

Sporting kom också igång bättre och bättre med sitt kortpassningsspel, framförallt Johan Hannus och Theo Granfors vann fler och fler närkamper på mitten. Resultat skulle också komma, 1-1 gjorde Peter Grannas som löpt in smart  i boxen när Julian Tarvoll kom loss på kanten och spelade in bollen åt Grannas som behärskat satte bollen i mål.

Nästan omgående skulle Sporting också ta ledningen, Efter en hörna matade Johan Hannus in en boll i straffområdet och Jim Mattfolk tog ner bollen iskallt, skottfintade bort försvararen och tryckte upp bollen i nättaket. Ett mycket vackert mål.

Sporting skulle ännu utöka ledningen före paus med ett patenterat Tarvoll mål. Juho Karlsson vann boll och spelade en fin djupledspassning till en fri Tarvoll på vänsterkanten. Tarvoll drev in mot mål och pricksköt in 3-1

En bra avslutning av Sporting där man igen växte in i matchen. I paus poängterades att man inte skulle bli för passiva i motvinden utan våga spela bollen i den andra halvleken men till en början var det KPS som tog tag i taktpinnen.

I den starta motvinden stannade Sportings rensningar vid halva plan och KPS kunde få igång en press som också resulterade i ett mål när den kraftige Bright Ihionu rann igenom och reducerade. Detta var väckarklockan Sporting behövde och man var bestämda att inte låta matchen glida dom ur händerna som senast mot Sisu-Pallo.

Igen var det Tarvoll som rann igenom efter fint förarbete av Jim Mattfolk på högerkanten. Resultatet blev en kopia av 1-1 målet. Tarvoll spelade in bollen åt Grannas som igen kom i en perfekt löpning i boxen och kunde placera in det viktiga 4-2 målet. 68 minuter var då spelade av matchen och mycket tid kvar fanns att göra mål på men KPS:s ryggrad knäcktes tydligt och deras fokus började ligga än mer på att gnälla.

Dock ska de sägas att gnälligare lag får man leta efter, redan minut 1 var det fel på allt, motståndarna, domarna och egna spelare. Men nu blev det ännu värre. Och det hjälpte inte att Tarvoll utökade till både 5-2 och 6-2. Båda sådana klassmål som vi vant oss att se av Tarvoll.

Speciellt 6-2 målet var en delikatess där Tarvoll tar bollen vid halva plan, snurrar upp hela försvaret och ensam med målvakten placerar bollen i sidonätet. Det tråkiga avslutet på matchen skulle KPS:s skyttekung Atte Henttu stå för, efter ha gått an och gnällt matchen igenom tände det till riktigt på stopptid och han hoppade in med en tackling på Johan Hannus bara för att skada.

Resultatet blev ett brutet ben i handen för Johan och minst 3-4 veckor i gips. Ett tungt avbräck för Sporting. Dessutom tyckte Henttu att han inte skämt ut sig tillräckligt ännu.

Efter tacklingen sprang Sportingspelarna och ropade några väl valda ord åt honom och plötsligt kastade han sig och tog sig för ansiktet.

Som tur var linjedomare Prinsen uppmärksam och såg att Henttu filmade och Karlebyanfallaren belönades med ett gult kort för sitt svanhopp. Med sådant beteende hör man inte hemma på en fotbollsplan.

Åter igen till det positiva. Sporting visade att man växt mycket som lag från ifjol. Man vinner närkamper mot större lag, vågar mera och fram för allt visar man upp en start laganda och spelglädje.

Det lovar gott inför fortsättningen. Tyvärr får man klara sig utan Johan Hannus och Julian Tarvoll i minst 2 matcher. Tarvoll åker på en välförtjänt semesterresa efter att fått klart sitt magisterarbete med högsta betyg.

Korsnäs står för motståndet i nästa match fredagen den 9nde juni kl 19.00 på Kristinaplan, och om träningsmatchen var något att gå efter kommer det också då att smälla på rejält i närkamperna.