FC Jukola – Sporting II 5-0 (3-0)

Pojkar mot män.

Årets första tävlingsmatch för Sporting II:s del spelades igår kväll på Ehnvallen i Vasa. Det var frågan om första omgången i Regions’ Cup och för motståndet stod FC Jukola. FC Jukola var ett bekant lag från i fjol då man möttes två gånger i sexans övre slutserie, båda gångerna blev det vinst för Jukolas del, 3-1 och 1-0. Jukola steg sedermera till femman. Hårt motstånd var alltså att vänta, dessutom gjorde ryktena gällande att laget förstärkt med bland annan Niklas Blomqvist. I laget har man dessutom flera spelare med erfarenheter från högre serier, Peter Kauppi, Riku Hakala och Jani Kujanpää för att nämna några medan Sporting kom till match med bara en utespelare på avbytarbänken.

Redan i den andra matchminuten överraskades Sportings mittförsvar av ett långt inkast. Från kortlinjen spelades sedan bollen snett in bakåt och Riku Hakala kunde lätt sätta bollen i mål. Eländet fortsatte då Bajin Vahidin på volley slog in 2-0 i den 7:e minuten. Uppförsbacke direkt i inledningen alltså. Sporting kom bättre med i matchen efter det här och kunde hålla bollen inom laget och rulla boll men mycket längre än halva plan hade man svårt att komma upp till. Förutom några hörnor och någon frispark straxt utanför straffområdet hade Sporting inte mycket till chanser. Spelet höll sig till största delen på Sportings planhalva, den hårda motvinden gjorde det inte lättare heller. I den 35:e matchminuten gjorde Hakala sitt andra för dagen och då Theo Granfors fick sitt andra gula kort redan i den 37:e minuten så var matchen i praktiken punkterad. 3-0 höll sig halvleken ut.

I den andra halvleken sjönk tempot en aning men fortsättningsvis var det Jukola som höll i taktpinnen. Simon Sandberg i målet gjorde ett par bra ingripanden för att hålla i siffrorna nere. Mot slutet av matchen flyttade Sporting upp en av mittbackarna i anfallet vilket resulterade i en stolpträff av Issa Najjar, men istället för reducering kunde Jukola göra två till i slutminuter vilket betydde 5-0.

Överlag var det en ganska blek insats av Sporting och de tidiga baklängesmålen och utvisningen gjorde att matchen kändes avgjord i ett tidigt skede. I Sporting gjorde Johan Hannus en bra insats och fick dra ett stort lass på mittfältet. Najjar i anfallet ställde också stundtals till det för motståndarna. Den här matchen kan bra sammanfattas med uttrycket att det var pojkar mot män. I Sporting var medelålder bara 18 år medan motsvarande i Jukola troligtvis var ca 30 år. Framför allt var Jukola bättre fysiskt men även tekniskt och taktiskt.