Kapteenin kulma

Tehdään Mosedalista punainen!

TPV-ottelusta ei paljoa käteen jäänyt. Kova tuuli sekä epätasainen ja pehmeä kenttä takasivat sen, ettei ottelussa nähty hienouksia. Kumpikaan joukkue ei maalipaikoilla juhlinut, eikä edes TPV:n voittomaalia voi laskea kunnon maalipaikaksi. Helppo keskityspallo painui maalivahtimme sormien välistä maaliin ja pisteet matkasivat Tampereelle. On selvää, että meillä ei ole varaa vastaaviin virheisiin, jos aiomme tässä sarjassa pärjätä. Tilanne oli turhauttava myös maalivahti Brambattille, joka muutoin pelasi hyvän ottelun. Hän oli odottanut sarjadebyyttiään pitkään ja hän ottikin tappion todella raskaasti. Nyt ei kuitenkaan auta kuin unohtaa menneet ja kääntää katseet tulevaan.

En nimittäin ole huolissani maalivahdistamme, vaan omasta pallollisesta pelistämme. Puolustamme hyvin koko joukkueen voimalla, mutta kun saamme pallon, menetämme sen liian helposti takaisin vastustajalle. Hyökkäyksemme ovat liian lyhyitä ja meillä tuntuu olevan jatkuva kiire antaa nopea ratkaisusyöttö. Ideahan on sinällään hyvä, mutta toteutus on ollut sitä luokkaa, että syötöt osuvat joko ensimmäiseen vastustajaan tai ne karkaavat ulos kentältä. Tässä ehkä näkyy se, ettemme ole saaneet harjoitella joukkueena riittävästi ennen kautta ja tietty rutiini ja maltti pallon kanssa vielä puuttuu.

Epätasaisista kentistä puheen ollen, toimivan syöttöpelin harjoittelu tai laadukas harjoittelu ylipäätään on tällä hetkellä Kristiinankaupungin kentillä suhteellisen vaikeaa. Sekä Lapväärttin kenttä että Kristinaplan ovat huonossa kunnossa ja kehtaan väittää, että harjoitustemme (sekä tietenkin peliemme) laatu kärsii surkeista pelialustoista. Nostan kuitenkin hattua esim. Janne Smedsille, joka on talkoohengessä tehnyt parhaansa, että Lapväärttin kenttä olisi mahdollisimman hyvässä kunnossa. Kaupungin kentänhoito-osastolle taas lähettäisin sellaisia terveisiä, että en ole Kakkosen tasolla törmännyt aikaisemmin näin huonokuntoiseen kenttään kuin mitä Kristinaplan tällä hetkellä on. Mallia voitaisiin ottaa vaikka Närpiön Mosedalin huippulaatuisesta nurmesta.

Niin, Mosedal. Parin päivän päästä se toimii näyttämönä kesän ensimmäiselle Derbylle. En oikein edes tiedä, mistä kaikesta kirjoittaisin ja mistä en, sen verran isosta ottelusta on kuitenkin kyse. Kiihkeä paikallisottelumme on nimittäin jopa Suomen mittakaavassa melkoinen harvinaisuus, etenkin tälle sarjatasolle, ja on suuri kunnia olla tässä kaikessa mukana. Läntisestä lohkosta löytyy toki pari muutakin helmeä, kuten VIFK-Kiisto, Jazz-Pallo-Iirot ja Ilves-TPV, mutta kaupunkien asukaslukuihin suhteutettuna Kraft-Sporting on kuitenkin omaa luokkaansa, sillä katsojamäärä tulee olemaan lähes varmasti yli tuhat, huonosta sääennusteesta ja Suomen jääkiekko-ottelusta huolimatta.

Ottelusta on puhuttu kahvipöydissä ja harjoituskentillä oikeastaan heti siitä lähtien, kun nousumme Kakkoseen varmistui. Jännitteitä joukkueiden ja kannattajien välillä on edelleen, vaikka takavuosien hurjiin tunnelmiin ei sentään nykyään päästä. Tarinoiden mukaan ennen joukkueiden pelaajat eivät olleet edes puheväleissä, kun taas nykyään pelaajat tulevat kentän ulkopuolella hyvin toimeen (kentällä tilanne toki muuttuu, kuten asiaan kuuluukin).

Kulisseissa tilanne onkin sitten hieman toinen, ikävä kyllä. On ollut jopa hieman huvittavaa seurata Krafin joukkueenjohdon toimintaa kuluneen talven ja kevään aikana. Harjoittelemme talvisin Närpiön hienossa hallissa ja voin kertoa, että melkein kaikissa harjoituksissamme on ollut Kraftin taustahenkilöitä seuraamassa, ketä treeneissämme on mukana ja mitä siellä puuhataan. En nyt mene likaisiin yksityiskohtiin, mutta sen verran voin (ja haluan) sanoa, että Kraftin joukkuueenjohto on tehnyt parhaansa häiritäkseen meitä esimerkiksi uusien pelaajien hankinnassa. Tarinoita olisi kerrottavana tästä ja monesta muustakin asiasta, mutta jätetään ne omaan arvoonsa ja keskitytään olennaiseen.

Hieman kuitenkin ihmettelen Kraftin tarvetta häiritä toimintaamme, sillä heillä ei mielestäni pitäisi millään mittapuulla olla hätää kanssamme. Lähdemme paikallisotteluihin haastajan asemasta ja Kraftin kaatamiseen tarvitsemme täydellisen onnistumisen kaikissa kolmessa kohtaamisessa. Heillä on paremmat resurssit ja siten myös parempi pelaajamateriaali, josta löytyy sekä taitoa että kokemusta. Toki nämä faktat tarkoittavat myös sitä, että kaikki paineet ovat Kraftilla ja sehän sopii meille oikein mainiosti. Olemme yleensä parhaimmillamme, kun kohtaamme ennakkoon vahvemman vastustajan. Jalkapallossa kaikki on mahdollista ja voittajaksi selviytyy usein se joukkue, jolla on kovempi tahto voittaa. Ja voin sanoa, että historia ja kautta edeltäneet tapahtumat nostavat tahtotasomme todella korkealle.

Lähdemme haastamaan Kraftia tekemällä pieniä muutoksia kokoonpanoomme ja pelaajaryhmitykseemme, mutta sen enempää en tässä vaiheessa lähde paljastamaan. Toisaalta joukkueet tuntevat toisensa niin hyvin, että tuskin mitään yllätyksiä tullaan näkemään kummankaan puolelta. Pieniä yllätyksiä tosin pitää aina olla…tulossa on hieno ottelu ja päättyi se miten tahansa, niin mielestäni näissä Derbyissä voittavat kaikki alueen jalkapalloihmiset. Tällaista jalkapallokulttuuria ei nimittäin muualla Suomessa juurikaan näe. Alueellamme jalkapalloa seuraavat niin vanhat kuin nuoret ja tällainen vastakkainasettelu ainoastaan lisää kiinnostusta lajiamme kohtaan, joten nautitaan showsta! Me pelaajat lupaamme tehdä oman osamme parhaan mukaan tässä näytelmässä ja toivoisin että yleisössä nähtäisiin vieläkin kovempi show kuin mitä näimme viime syksyn karsinnoissa. Pidetään huoli siitä, että Mosedal on torstaina punainen!

VI ÄR SPORTING!!

Pekka Paukkonen