Sporting – FC Hämeenlinna 1-1 (0-1)

Sporting tasasi pisteet FC Hämeenlinnan kanssa

Kristiinankaupungin markkinaviikonloppu sai huipennuksensa sunnuntaina, kun Kristiinakentän kauden avausottelussa kohtasivat markkinasunnuntaina Sporting Kristina ja FC Hämeenlinna. Märässä ja koleahkossa säässä pelatussa ottelussa ei ihan lauantain markkinatanssien tasolle tunnelmassa päästy. Pisteet jaettiin ottelun päättyessä 1-1 numeroihin. Pelillisesti ensimmäinen jakso oli vierailija FC Hämeenlinnan, kun taas toista jaksoa hallitsi kotijoukkue Sporting Kristina.

Kovassa otteluruuhkassa kapealla materiaalilla operoiva Sporting Kristina sai paljon mietittävää jo ottelun alussa, kun edellisessä ottelussa irti päästetty ja hyvin pelannut Sebastian Lövdahl loukkaantui, siten että hänet jouduttiin vaihtamaan kentältä, kun ottelua oli pelattu vasta 7 minuuttia. Paha takaisku joukkueelle ja Sebastianille itselleen. Kristoffer Lövholm kirmasi Löllen paikalle.

Ottelun alkutahteja soitteli FC Hämeenlinna, joka tuli otteluun hyvällä rytinällä. Kotijoukkue sen sijaan tuntui jotenkin kohmeiselta, eikä se saanut ottelun alussa omaa peliään oikein käyntiin. Noin vartin pelaamisen jälkeen vieraiden parhaimmistoon kuulunut Berat Grabovci sai luotua itselleen hyvän laukaisupaikan noin 20 metristä ja tälläsi pallon Sportingmaalin ylähirteen.

Tästä vielä selvittiin kuivin housuin, mutta 23 minuutin kohdalla Sportingin puolustus joutui antautumaan. FC Hämeenlinna riisti pallon keskialueella ja pelasi hyökkääjä Mikko Matinaron karkuun. Varma sijoitus takakulmaan ja valkoiset vieraat keulille. Maalin jälkeen ote säilyi hämeenlinnalaisilla ja Sportingin pelaaminen jatkui vaisuna. Lisämaaleja hämeenlinnalaisvieraat eivät kuitenkaan saaneet aikaiseksi. Siitä piti huolen pitkälti Gaston Brambattin muutama hyvä torjunta.

Jakson loppupuolella Sportingkin sai luotua pari tilannetta. Ensin Leonid Grines ajoi vasemmalta laidalta sisään ja laukoi terävästi. Pallo kuitenkin aavistuksen yli Hämeenlinnan pömpelin. Sitten Julian Tarvoll sai hyvän pallon kärkeen ja oli vahvempi kaksinkamppailussa. Hämeenlinnalaisten puolustaja jäi keräilemään kamojaan, kun Julle pyyhkäisi nokikkain maalivahti Ville Kalervon kanssa. Jotenkin pallo kuitenkin tarttui Jullen jalkoihin, eikä mies päässyt kiertämään Kalervoa, vaan tämä kahmi pallon itselleen. Näin siis vierasjohdossa tauolle ja ainakin Sportingilla riitti tauolla mietittävää.

Ensimmäinen jakso ei Sportingille paljoa luvannut. Puoliajalla se vaihtoi kapteeni Peter Grannaksen tilalle polvivaivoista kärsineen Adis Stambolijan. Toiselle jaksolle Sporting tuli aivan uudella ilmeellä. Adis toi rauhallisuutta ja varmuutta keskikentälle ja pallo alkoi pysyä pidempiä jaksoja punaisten hallussa.

Tärkein asia, mitä toisella jaksolla tapahtui, oli se, että joukkue alkoi oikeasti tehdä töitä. Liikettä tuli kunnolla lisää ja kun hämeenlinnalaisten ote jäi täysin koppiin Sporting hyppäsi kuskin paikalle. Veikö sitten hämeenlinnalaisten aggressiivinen ensimmäinen puoliaika pelaajistosta mehut, vai mikä oli syynä toisen puoliajan aneemisuuteen. Totuus on kuitenkin sekin, että Sporting pelasi todella vahvan toisen puoliajan ja se sai vieraat näyttämään vaisuilta.

FC Hämeenlinna ei montaa tekopaikkaa toisella puoliajalla saanut. Pari laukausta ja muutamia hyökkäyksiä, joissa se viimeinen syöttö epäonnistui ja näin ei päästy maalintekoratkaisua yrittämään.

Sportingin hallinta tuotti myös tasoituksen, kun jälleen vahvasti kärjessä pelannut Sekou Konate rynni kohti vieraiden maalia. Aivan rangaistualueen rajan tuntumassa mies kuitenkin kaadettiin ja tuomiona tilanteesta oli vapaapotku.

Hieman heppoinen vihellys, mutta kaikki otetaan, mitä annetaan. 79 minuuttia kellossa ja pallon taakse vahvasti vaihdosta esiin tullut Adis Stambolija. Adikselta upea laukaus ohi muurin ja pallo voimalla Hämeenlinnan nuottaan.

Sportingin ote säilyi vielä maalin jälkeenkin ja se sai vielä pari maukasta paikkaa ratkaista, mutta tällä kertaa voittomaali jäi haaveeksi. Hyvän paikan sai lopussa Sekou Konate ja paluupalloon päässyt Leonid Grines.

Hyvä toinen puoliaika Sportingilta pelasti sille pisteen. Mutta jos täysistä pistepoteista haluaa taistella, yhden jakson hyvällä pelillä niitä harvoin napsitaan. Hieno osoitus joukkueen sitkeydestä ja taistelutahdosta oli kuitenkin kurssin todellinen kääntäminen toiselle puoliajalle.

Totuuden nimissä ensimmäisen jakson perusteella ei kyllä pisteitä ollut tulossa. Kapeasta penkistä huolimatta vaihdot toivat peliin paljonkin piristystä. Etenkin Adis Stambolijan vahva esitys toi peliin selvästi lisää juonikkuutta. Myös Anthony Hannus palasi kentälle vahvasti ja toi paljon energiaa keskikentälle. Hyviä katkoja, taistelua ja varmaa syöttötyöskentelyä.

Todellinen otteluruuhka jatkuu, kun Sporting pelaa jo kolmannen kotiottelun kahdeksan päivän sisään torstaina, kun se saa vieraita Raumalta. Joukkue on ollut otteluruuhkassa henkisesti ja fyysisesti kovilla, mutta on se ollut myös sitkeä. Hienosti on noustu takaa tasoihin viime otteluissa.

Joko olisi torstaina aika aloittaa pelaaminen ottelun alusta ja näyttää kuka on isäntä talossa?

Lisäapua rosteriin on onneksi tulossa, kun polvivammasta kärsinyt viime kauden kapteeni Pekka Paukkonen palaa ryhmään loppukauden mittaisella sopimuksella.

Hyvä toinen puoliaika meiltä. Saatiin reilusti lisää liikettä ja juoksuja ja kone kunnolla käyntiin. Enemmänkin siinä olisi ollut tarjolla, mutta tasapeliin on nyt tyytyminen.

Jorma Huusko

Näin ottelua kommentoi Sportingin luotsi Jorma Huusko.

Kolmen perunapussin pelaaja
Miroslav Rajkovic. Vahva peli pelaajavalmentajalta. Paljon hyviä katkoja ja varmaa pelin avaamista. Virheetön esitys. Seuraavat kaksi ottelua Sporting joutuu tulemaan toimeen ilman Miroa, joka suuntaa kotimaahansa Kroatiaan visiitille.
Kahden perunapussin pelaaja
Adis Stambolija. Muutti pelin kulun kentälle tultuaan. Toki muukin joukkue heräsi taisteluun ja veti työhaalarit niskaan. Oli kuitenkin tärkeä rauhoittava tekijä keskikentällä ja pyöritti peliä mallikkaasti. Tasoitusmaali oli upea ja näin Adis avasi Sportinguran maalitilin hienoon paikkaan.
Yhden perunapussin pelaaja
Gaston Brambatti. Varsinkin ensimmäisellä puoliajalla oli täystyöllistetty. Muutama hyvä torjunta, sekä varmaa työskentelyä keskityspalloissa. Piti kotijoukkueen pelissä mukana ensimmäisellä jaksolla. Ei voinut maalille mitään.