Sporting – FC Jazz 1-0 (1-0)

Sporting löi Jazzin

Lauantaina Sporting Kristina sai vieraakseen kauden toiseksi viimeiseen kotipeliinsä FC Jazzin. Porilaisryhmä on jo varmistanut lohkovoiton ja se on siis matkalla Ykkösen karsintoihin. Sportingin tilanne on myös kaikille tuttu, se kaipaa vielä pisteitä, jotta sen sopimus uusittaisiin Kakkoseen myös ensi kaudelle. 15.6 on päivämäärä, kun Jazz on viimeksi hävinnyt, se kertoo kaiken lohkon ylivoimaisesti parhaasta joukkueesta. Tuosta päivästä lähtien se on kerännyt 13 voittoa ja 2 tasapeliä. Kristiinankaupungin iltapäivässä se kuitenkin kohtasi parempansa, kun Sporting pystyi riemukkaasti kaatamaan laadukkaan porilaisryhmän Julian Tarvollin maalilla.

Sportingin kesän hyvä ote on alkanut syyskierroksilla pahasti kirpoamaan ja siksi Jazz- ottelu oli joukkueelle etukäteisarvioinneissa vaikea. Sportingin teknistaktinen pelaaminen edellissä otteluissa on epäonnistunut pahasti ja valmennuksellisesti Jazz otteluun lähestyminen oli haastava. Pelin alussa kaikille kävi kuitenkin selväksi, mikä kupletin juoni tulisi olemaan. Sportingin taktiikkaa oli ottelun alussa varovainen ja peli aloitettiin puolustamisen kautta. FC Jazzin annettiin pitää palloa ja pyörittää peliä ja hyvin he siinä onnistuivatkin. Se loi ottelun alussa muutaman vaarallisen maalipaikan, mutta Gaston Brambatti ja erinomainen joukkuepuolustaminen piti nollat taulussa. Tämä tuntui vievän myös parasta terää Jazzin pelaamisesta ja sen peli alkoi puuroutumaan, eikä se pystynyt niin luovan hyökkäyspeliin kuin se on parhaimmillaan kauden aikana pystynyt. Jakson edetessä Sporting alkoi myös rakentelemaan hyökkäyksiään ja se saikin aikaiseksi muutamia vaarallisia tilanteita. Parhaat paikat avautuivat kärjessä vahvasti uurastaneelle ex-Jazzille Sekou Konatelle, joka pääsi kerran puskemaan hyvästä paikasta maalin yli ja kerran Sekoun kuti rankkarialueen rajan tuntumasta painui riman kautta yli maalin. Sporting sai selvästi luottoa omaan touhuunsa, kun se pystyi myös hyökkäyspelissä haastamaan Jazzia. Ensimmäisen puoliajan loppu olikin kotijoukkueelta vahvaa pelaamista ja se sai myös palkintonsa ennen jakson loppua. Ensin Jazzpuolustus pääsi purkamaan painetta omalta alueelta keskikentälle, josta Sportingin Alex Mäkiharju lähetti pallon Jazzin pilkun kohdalle. Tähän palloon hyppäsi Sportingista Tarvoll, Jazz-puolustaja, sekä maalilta nyrkkeilemään lähtenyt vieraiden verkkovahti Juho-Matti Pösö. Tästä nipusta kaikki päätyivät Kristiinakentän pintaan pallon noustessa takaisin ilmaan. Seuraavan ilmataistelun voittikin sitten hätiin kiiruhtanut Sekou Konate, joka puski palloa eteenpäin. Viimeisen ilmaherruuden veikin sitten kasasta noussut Julian Tarvoll, joka puolustajan estelyistä huolimatta pääsi puskemaan Sportingin riemukkaaseen taukojohtoon. Hieno taistelu Jullelta ja iso maali kotijoukkueelle, josta saa kyllä piikkiinsä ottaa myös vieraiden Pösö, joka tarpeettomasti lähti lyhyen vartensa kanssa palloa pilkulta poimimaan. Yhtä kaikki, Puma verkkoon ja 1-0 taululle.

Toinen puoliaika alkoi ensimmäisen kaltaisena. Jazz hallitsi pelivälinettä, mutta Sporting puolusti kurinalaisesti ja suurella sydämellä ja ennen kaikkea koko joukkueen voimin. Jokainen ukko laittoi kentällä kaiken likoon ja se näkyi uhrautuvana oman maalin varjeluna. Jazz sai luotua muutamia tilanteita, mutta Gaston maalissa oli pelipäällä ja pystyi selvittämään tilanteet, jotka hänen selvitettäväkseen puolustusmuurien läpi tuli. Jazzin Samu-Petteri Mäkelälle avautui pari lähivaparipaikkaa, mutta tällä kertaa Mäkelän kudit epäonnistuivat ja Sportingin maali varjeltui. Vaikka Jazz toista jaksoa vei ja se janosi tasoitusta ei Sporting kuitenkaan ajautunut mihinkään paniikkiin vaan se jaksoi pysyä hyvin laaditussa taktiikassa ja sen nöyryys palkittiin myös kolmella pisteellä.

Sportingin kurittomat otteet viime viikkoina olivat muisto vain, niin upeasti joukkue taisteli lauantaina huippujoukkue Jazzia vastaan. Taktinen kypsyys ja nöyrä koko joukkueen peli oli avain voittoon. Kentällä ei ollut ainuttakaan haahuilevaa punapaitaista vaan jengi oli täynnä päämäärätietoisia pelureita. Toki Jazzille tilanne on vaikea. Varmat karsinnat edessä, eikä sarjan lopuilla peleillä ole merkitystä. Tilanteessa on todella vaikea saada itsestään ihan kaikkea irti, kun isot ottelut ovat tulossa päin. Kyllä se kuitenkin kaikkensa yritti ja selvästi porilaisia tappio harmitti ja sen miehistö kentältä poistui allapäin, niin kuin tappion kokeneen joukkueen tietysti kuuluukin. Jazzilla ei missään nimessä ollut optimiryhmä kentällä, mutta sen laajuus toki pitää huolen siitä, että kentällä oli kyllä pelimiehiä. Sen pelaaminen oli kuitenkin Kristiinan lauantai-iltapäivässä hieman mielikuvituksetonta ja harmaata. Sen ryhmästä ei oikein ketään noussut esiin ja tuntuikin siltä, että sen terävin kärki istuskeli rennosti Kristiinakentän ylälehtereillä kuulutuskopin vieressä nauttien pikkukaupungin syyslauantaista.

Ei mitään pois kuitenkaan kotijoukkueelta, se ansaitsi pisteet ehjällä esityksellään. Puolustuslinja Mäkiharju- Rajkovic- Paukkonen- Lehtola yhdessä kassari Brambattin kanssa oli joukkueen tuki ja turva ja nollat omassa päässä kertoo siitä, että puolustajat onnistuivat ottelussa hienosti. Jazzia vastaan nollan pitämiseen ei kuitenkaan riitä pelkästään pakkien hyvä pelaaminen, vaan keskikentän tukea myös tarvitaan ja nyt sitä myös saatiin. Marcus Landgärdsin taistelua oli hieno seurata, sekä kurinalaisesti puolustusvelvoitteet hoitaneen Leonid Grinesin. Hieno peli Leolta ja erityisesti silmiin pisti työteliäs ja kurinalainen esiintyminen vasemmalla laidalla. Myös Marco Meireles oli vahva keskikentän keskustassa tukien puolustusta.

Hieno voitto. Oltiin kurinalaisia ja pystyttiin toteuttamaan laadittua taktiikkaa. Koko joukkueelta tosi ehjä esitys. Oon tosi ylpeä jokaisesta meidän äijästä. Kyllähän Jazz hallitsi palloa, mutta ei ne niin vaarallisille paikoille kuitenkaan päässeet. Meidän paketti pysyi hyvin kasassa. Okei se meidän maali nyt oli vähän räkämaali, mutta ei siinä mitään kaikki lasketaan ja näin tällä kertaa.

Jorma Huusko

Näin ottelun perkasi Sportingin valmennuksesta Jorma Huusko.

Mahtava voitto. Ja vielä ansaittu. Ollaan oltu edellisissä peleissä kurittomia, mutta nyt taktiikka ja sen noudattaminen toimi hienosti. Pelattiin tosi vahvasti koko joukkueena. Vaikka Jazz siinä lopussa painoi, niin me ei kuitenkaan panikoiduttu vaan pidettiin homma hyvin kasassa.

Pekka Paukkonen

Näin Pekka Paukkonen iloitsi isoa voittoa.

Perunapussipelaajien suhteen olikin sitten positiivista ongelmaa, koska vaihtoehtoja riitti tällä kertaa runsaasti.

Kolmen perunapussin pelaaja
Julian Tarvoll. Voittomaali ja hirveä määrä duunia. Maalissa taisteli ja näytti mikä hän on miehiään kaksinkamppailuissa. Monelta olisi jäänyt maali tuosta tilanteesta kuitenkin tekemättä.
Kahden perunapussin pelaaja
Gaston Brambatti. Varmaa työskentelyä maalilla. Muutama hieno ja hyvä torjunta. Yleisilme itseluottamusta uhkuva, sekä koko joukkuetta rauhoittava.
Yhden perunapussin pelaaja
Topias Lehtola. Puolustuslinjan on pakko saada pusseja, kun joukkue pelaa Jazzia vastaan nollan. Siihen ei tämän kauden sarjassa kuitenkaan moni ole pystynyt. Tällä kertaa valintaa osuu Topiakseen. Topilta vahva peli. Paljon laitanousuja ja hyvää puolustamista omassa päässä. Lehtolaa ei laidalla kierretty vaan mies pelasi jämäkästi. Jokunen syöttöhassi peliin mahtui, mutta kokonaisuudessaan vahva esitys Topilta.

Sportingin kokoonpano:
Brambatti, Mäkiharju, Rajkovic, Paukkonen, Lehtola, Meireles, Landgärds, Tarvoll, Grines, P.Grannas (Lövholm), Konate

Veikkauksen Mitalit
Kulta Sekou Konate Sporting
Hopea Julian Tarvoll Sporting
Pronssi Gaston Brambatti Sporting

Eero Haapala