Sporting – Kraft 1-0 (0-0)

Täydellinen ilta River Groundilla

Sportingin kauden kotiavaus, loistava sää, vastassa rakas vihollinen Kraft FF, voiko paikalle saapunut katsoja enempää toivoa? Lähtökohdat ottelun olivat todella herkulliset ja odotukset otteluun olivat aivan tapissa. Molemmilla voitot alla ja mahdollisuus laittaa kentälle paras mahdollinen kokoonpano. Yleisöä runsaasti paikalla- pelaajan juhlapäivä, katsojan namupala.

Tasainen alku

Ottelun alku oli tasaista ja vauhdikasta peliä. Sporting tuli otteluun hyvällä asenteella ja peli-ilmeellä. Ensimmäinen vaarallinen tilanne tuli ottelun seitsemännellä minuutilla, kun akseli Meireles- Konate pelasivat hyvin yhteen, mutta tilanne kuivui paitsioon. 13 minuuttia oli kellossa, kun Julian Tarvoll murtautui oikealta laidalta upeasti maalintekotilanteeseen, tähän kuitenkin Kraftin puolustus pääsi sen verran väliin, että “Jullen” laukaus pienestä kulmasta ohjautui puolustajasta maaliviivaa pitkin ohi. Julianille avautui myös toinen hyvä paikka, josta hän sai pallon maaliinkin asti, tämän tosin ottelun päätuomari hylkäsi, koska tulkitsi Tarvollin ottaneen pallon mukaansa kädellä.

Kraftin paras paikka avautui Sporting puolustuksen uinahtaessa Jonas Granforsille, jonka hätäinen laukaus boksin rajalta painui kuitenkin niukasti ohi Sporting maalin. Aivan jakson lopussa pirteästi esiintynyt Leonid Grines oli murtautua kolmen Kraft pelaajan välistä paikkaan, tästä seurauksena kuitenkin vain kotijoukkueen ensimmäisen jakson ainoa kulma. Sporting hyökkäyksissä oli hyvin kalustoa mukana ja keskikenttä tuki ylöspelaamista erinomaisesti. Sportingin peli ensimmäisellä jaksolla oli energisempää kuin vierailija Kraftin. Yleiskuvaltaan peli oli kuitenkin varsin tasaista ja molemmilla oli omat paikkansa.

Vauhdikas toinen jakso

Vauhti ei ottelussa jäänyt koppiin, kun pelaajat marssivat ratkaisemaan peliä toiselle puoliajalle. Vain muutama minuutti oli toista jaksoa pelattu, kun Kraft sai todella hyvän paikan, jossa keskikaistalta tullut rynnistys pysähtyi Sporting maalilla erinomaisesti pelanneeseen Gaston Brambattin ulostuloon. Iso pelastus Gastonilta ja kiikarit pysyivät taululla. Kymmenen minuuttia oli viisari liikahtanut tästä, kun Sporting rakenteli ensimmäisen kunnon hyökkäyksensä toisella jaksolla. Stambolija käynnisti tilanteen pelaamalla pallon oikeaan laitaan Meirelekselle, jonka keskitys Konatelle oli hyvä. Kraft puolustus sai purettua tilanteen kuitenkin kulmaksi. Seuraavaksi oli Kraft maalille VPS:n liigajoukkueesta palanneen Karl-Filip Erikssonin vuoro esittää huippupelastus ja pitää valkoisissa esiintynyt vierasjoukkue pelissä mukana. Upea venytys Sporting hyökkääjän tilanteeseen. Molemmissa päissä nähtiin laadukasta maalivahtipeliä ja pari hyvää torjuntaa. Ratkaisu otteluun saatiin 65 minuutin kohdalla, kun Sporting hyökkäys pelasi pallon boksiin tavoitellen kärjessä viilettänyttä Sekou Konatea. Hyvin töitä tehnyt Konate ei palloon osunut, vaan se kimposi Kraft kippari Tony Lundista omaan nuottaan ja riemu River Groundilla oli rajaton. Kraft pyrki tietysti kuromaan Sportingin saavuttamaa johtoa. Se pystyikin luomaan muutamia mylläköitä kotijoukkueen maalille. Paras paikka avautui vaihdosta sisään tulleelle Yannick Smithille, joka suti hyvän keskityksen seitsemästä metristä aurinkoiselle Lapväärtin taivaalle.

Ratkaisun paikat

Ottelu, jossa oli sitä kuuluisaa etukäteisvärinää, oli pelaajille tärkeä, sen näki soturien asenteesta. Molemmat joukkueet olivat hyvin latautuneita, mutta jotenkin sitä tiikerin silmää löytyi punaisilta Lapväärtin maanantai-illassa enemmän. Valmennus-duo Rajkovic- Huuskolle tunnustus joukkueen valmistamisesta otteluun. Kaikesta näki, että Sporting pelaajat halusivat voittoa enemmän. Nälkä ja pelihalukkuus olivat selkeästi isompaa, kuin närpiöläisten. Sportingin joukkueesta onnistujia voisi luetella paljonkin, oikeastaan koko joukkueen. Puolustuspelaaminen yleiskuvaltaan oli hyvää, siitä osoituksena tietysti nollapeli. Varsinkin Anthony Hannuksen ja Joakim Grannaksen peli oli taistelevaa. Olikohan “Jockelta” Sportinguran paras peli? “Jockelta” nähtiin väkevää vääntöä ja varmaa ja helppoa syöttötyöskentelyä.

Hyökkäyksissä oli mukavasti juonikkuutta ja siihen osallistuttiin aktiivisesti monen miehen voimin. Kärjessä viilettäneelle Konatelle olisi toivonut enemmän palloja, sillä hänen pelaamisestaan jäi tunne, että vielä enemmänkin on luvassa, kunhan hänelle saadaan kuulaa piikkiin. Toki energinen esitys ja omalta osaltaan oli aiheuttamassa ottelun voittomaalia. Ensimmäisellä jaksolla Julian Tarvoll oli todella näkyvä ja Sportingin vaarallisin pelaaja. Keskikentältä löytyi haastovoimaa Grinesin ja Meirelesin toimesta, joiden pelaaminen toi monipuolisuutta Sportingin hyökkäämiseen. Merkille pantavaa oli myös Sportingin pelin moottorin Adis Stambolijan työskentely keskikentällä. Hän haki paljon palloja hyvin alhaalta toppareilta ja oli halukas rakentamaan peliä. Varsinkin ensimmäisellä jaksolla hän oli hyvin esillä. Stambolijan syöttötyöskentely oli varmaa ja pelin rytmittäminen hyvää. Ottelun lopussa, kun Kraft janosi tasoitusta, oli hienoa nähdä, että bensaa tankissa tuntui riittävän hyvin ottelun loppuun asti. Joukkueen kapteeni Peter Grannas tästä hyvänä esimerkkinä. Toisaalta taas lopussa kun johtoa piti varjella, hyökkäysintoa tuntui olevan vaarallisenkin paljon. Muutamissa tilanteissa olisi pitänyt kyllä ehdottomasti pelata pitempää hyökkäystä, eikä suin päin rynnätä ylös. Tietysti pallon olisi voinut käydä iskemässä toisen tai kolmannenkin kerran Kraft pömpeliin, niin ei tätäkään asiaa tarvitsisi kritisoida.

Kraftin mielenkiintoisimmat pelaajat etukäteen olivat tietysti kärjessä painanut hopeakettu Mario Rac, sekä Vepsusta kotiin palannut Kim Böling. Rac pystyttiin Sporting- puolustuksen toimesta pitämään varsin hyvin aisoissa. Muutamissa tilanteissa kokenut pelimies näytti kyllä vaarallisuuttaan. Maalintekopaikoille häntä ei kuitenkaan onneksi päästetty. Bölingin pelaamisesta oli vaikeaa saada oikeastaan mitään kuvaa. Näkymätön ja vaisuhko esitys hyökkäyssuuntaan. Hyvin hän teki kyllä muutamissa tilanteessa töitä alaspäin auttaessaan puolustustaan ja sai katkottua Sporting hyökkäyksiä keskikentällä.

Ottelun päätuomari oli keltaisten korttien kanssa herkällä tuulella. Kohtalaisen siistiin otteluun hän jakoi yhteensä seitsemän keltaista korttia. Muutaman olisi voinut jättää taskuun.

Iso voitto

Sportingin kauden ja tarinan kannalta nämä pisteet olivat kyllä makeita, kun kirsikkatomaatit. Ottelun jälkeinen vapautunut fiilis valtasi pelaajat ja kotijoukkueen kannattajat. Jokainen punaisia tunnustanut sai kävellä katsomosta hymy korvissa kotiin. Vihdoin ja viimein iso paha Kraft kaatui ja vielä esityksellä, jolla se oli todellakin ansaittu. Tämän jos jonkun pitäisi tuoda lisäenergiaa joukkueen tekemiseen. Tosiasia on kuitenkin se, että matka jatkuu 19. päivä tätä kuuta, kun joukkue matkaa vieraspeliin Hämeenlinnaan FC Hämeenlinnan vieraaksi. Silloin pitää jo tämä peli unohtaa. Me Sportingfanit taas saamme olla alueen kingejä seuraavaan derbyyn asti.

Tähdet ja leijonat ovat sen verran kulunut juttu, että nyt jaetaan perunapusseja

Kolmen perunapussin pelaaja

Anthony Hannus. Yksi paha virhe ensimmäisellä jaksolla, kun sössi pallon Granforsille. Muuten todella ehjä esitys. Monta isoa katkoa ja taisteleva ilme. Nollapelistä tietää, että keskuspuolustaja on onnistunut.

Kahden perunapussin pelaaja

Gaston Brambatti. Pari erinomaista vastaantuloa. Pari loistavaa torjuntaa. Tällä kertaa keskityspallot jäivät varmasti Gastonin hyppysiin. Huippupeliä maalivahdilta tarvitaan tällaisissa otteluissa ja nyt Gaston onnistui.

Yhden perunapussin pelaaja

Joakim Grannas. Kotiutunut hyvin laitapakin paikalle. Oli sellaista ilmettä, että tätä peliä Jocke ei halua hävitä. Tänään olisi voinut nostaa kaikki esiin, mutta vaikeiden valintojen jälkeen perunapussit menivät tällä kertaa näin. Valittaa voi Jurvan hoviin.

Sportingin kokoonpano

Brambatti, Mäkiharju, Rajkovic, Hannus, J.Grannas (Lehtola), Meireles, Stambolija, P.Grannas, Grines, Tarvoll, Konate

Veikkauksen mitalit

Pronssi: Anthony Hannus Sporting
Hopea: Miroslav Rajkovic Sporting
Kulta: Joakim Grannas Sporting

Eero Haapala